Sistemul Solar

Sistemul Solar

Haideți să pornim împreună într-o călătorie în sistem nostru solar, să vedem de ce planeta noastră se mai numește și planeta albastra și de ce este considerată cea mai frumoasă dintre planete.

Sistemul nostru solar este format din Soare, 8 planete mari, 5 planete pitice, sateliți, asteroizi, comete, meteoriți, gaz și praf cosmic.

Care sunt cele 8 planete din sistemul nostru solar? Prin ce se remarcă fiecare, care este cea mai mică, cea mai mare, cea mai fierbinte și cea mai rece planetă? Ce sunt planetele pitice și cum se numesc acestea?

Categorie de vârstă: 3 ani +

Durată spectacol: 30 minute

Misterul materiei întunecate

Misterul materiei întunecate

Ce păstrează galaxiile împreună? Care sunt componentele Universului? Ce face Universul să arate așa cum arată azi?  Știm astăzi că aproximativ un sfert din Univers este umplut cu un adeziv misterios: materia întunecată.

Durată spectacol: 45 minute

Aurora Polară

Aurora Polară

Ce este aurora și cum se formează? Cum influențează Soarele aurora boreală și australă? De ce are cerul anumite culori când vedem aurora? Știați că există aurore și pe alte planete?

Aurorele polare terestre durează câteva minute, în timp ce aurorele care au loc pe planeta Saturn durează câteva zile. Pe ce alte planete mai există acest fenomen?

Acestea sunt câteva din întrebări la care vom găsi răspuns în cadrul documentarului Aurorele Polare.

Durată spectacol: 25-30 minute

Universul dinamic și infinit

Universul dinamic și infinit

Documentarul Universul dinamic și infinit prezintă cu ajutorul imaginilor realizările astronomiei moderne, cele mai avansate observatoare terestre și orbitale, principiile de bază, radiațiile electromagnetice și fenomenele naturale legate de astrofizică. Astrofizica joacă un rol esențial în înțelegerea Universului. Aceste radiații dezvăluie procesele din universul fierbinte și violent. Astrofizica studiază gazele fierbinți din galaxii, precum și cele din jurul găurilor negre.  Gazele cosmice furnizează informații importante despre propria noastră galaxie, stele neutronice, reziduuri, supernove și stele ca Soarele nostru, deoarece acestea emit cantități imense de radiații.

Durată: 30 minute

Soarele și influența lui asupra Pământului

Soarele și influența lui asupra Pământului

În fiecare secundă, Soarele emite de milioane de ori mai multă energie decât consumă lumea în fiecare an. De unde provine o asemenea cantitate mare de energie?

În cadrul proiecției Soarele și influența lui asupra Pământului, pe baza observațiilor și imaginilor surprinse de Observatorul Solar Dynamics, vom învăța despre adevărata natură a Soarelui și vom afla ce se întâmplă în interiorul acestuia. Împreună vom descoperi că Soarele este departe de a fi la fel de calm cum pare la prima vedere.

Activitatea Soarelui este una complexă, având influență mare asupra planetei noastre, ducând la producerea de aureole, dar și influențând activitatea sateliților de comunicare.

Vino și află de unde vine această energie și cum impactează Soarele planeta noastră.

Durată spectacol: 20 minute

Călătorie în centrul Căii Lactee

Călătorie în centrul Căii Lactee

Știați că în centrul galaxiei noastre se află o gaură neagră imensă? Sunteți curioși să aflați ce alte lucruri se mai află aici? Împreună vom călători în centrul Căii Lactee și vom descoperi mișcarea a mai mult de o sută de stele care a fost surprinsă de telescoapele foarte mari ale ESO și telescoapele Keck timp de 20 de ani.

Vom călători mai repede decât lumina din cel mai uscat loc de pe Pământ, Deșertul Atacama din Chile, până în centrul galaxiei noastre, unde o gaură neagră consumă orice în calea ei. În fața ochilor ne vor apărea 84 de milioane de stele, fiecare ascunzând misterele care așteaptă să fie rezolvate. Există planete în jurul lor? Există apă pe alte planete? Ar putea acestea să susțină viața?

Durată spectacol: 25 minute

Plimbare prin Univers

Plimbare prin Univers

Cerul înstelat a fost atât subiectul poveștilor de tabără, cât și al miturilor vechi, intrigând constant oamenii pentru a-i înțelege misterele. Preocuparea de a înțelege Universul este una din cele mai vechi experiențe intelectuale comune ale umanității. Totuși, abia recent am început cu adevărat să ne înțelegem locul în imensitatea cosmosului.

Vom face o incursiune în istoria astronomiei, de la teoriile astronomilor greci antici, la cele mai mari telescoape de astăzi care ne permit să cercetăm tot mai adânc în Univers și vom descoperi splendoarea diverselor lumi din sistemul solar și puterea soarelui arzător. Vom vedea cum iau naștere stelele și vom afla și motivele pentru care acestea mor, depășind granițele Căii Lactee.

Durată spectacol: 32 minute

Lumea din afara sistemului nostru solar

Lumea din afara sistemului nostru solar

Cum arată lumea în afara sistemului nostru Solar? Au și alte stele planete care orbitează în jurul lor?

Mii de ani oamenii au crezut că Pământul era centrul Universului. Datorită curiozității, imaginației și dorinței de a cunoaște și explora, știm acum că planetele precum Pământul nu sunt nimic special în cosmos.  Soarele este doar o stea obișnuită printre sute de miliarde de alte stele din galaxia noastră, Calea Lactee. Cu ajutorul celor mai puternice telescoape din lume, oamenii sunt acum capabili să exploreze tot mai mult din Univers. Ceea ce am descoperit până în prezent a depășit chiar și imaginația autorilor de science fiction. Acum știm că cele mai multe stele au planete, dovedindu-se că acestea sunt mai frecvente decât ne-am gândit.
O mare diversitate a diferitelor lumi este acolo, așteptând să fie descoperită.

Durată: 30 minute

<< Aug 2019 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Nu există evenimente